Agtelse for Naturen?

Home Events Agtelse for Naturen?

Agtelse for Naturen?

Kosmologiske erfaringer af menneske,  natur og bæredygtighed
hos Schelling, Kierkegaard og H. C. Ørsted

Oplæg af Ph.d. i filosofi Jesper Lundsfryd Rasmussen
DFF international postdoc ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

Abstrakt

I sit etiske hovedværk, Ansvarets princip, beskrev Heidegger-eleven Hans Jonas den transformative selverfaring, mennesket måtte gøre i kraft af sin vidtrækkende indvirkning på naturen. Mennesket tvinges if. Jonas i efterkrigstiden til at ændre synet på sig selv og naturen, hvoraf opstår en helt ny etik, som ikke udelukkende angår mennesket, men som tillige inkluderer et menneskeligt ansvar overfor naturen. Grundlaget for denne nye ansvarsetik er en anerkendelse af naturen som genstand for etisk handling, der insisterer på bæredygtig udvikling.

At dette bæredygtighedsbegrebs historie rækker tilbage til det nittende århundrede og de amerikanske naturbevarelsesbevægelser, er velkendt. Hvad der er mindre kendt, er, at de kosmologiske erfaringer, Jonas beskriver, gjorde sig gældende allerede i slutningen af det attende århundrede og frem, hvor naturforskere og intellektuelle i stigende grad begyndte at tale om en egentlig agtelse for naturen i sig selv.

I foredraget tages tilhørerne i hånden og ledes i en populær form igennem den ellers svært tilgængelige opkomst af denne form for naturagtelse. Opblomstringen eksemplificeres med tre personer, der hver især giver sit bud på et moderne natursyn. På baggrund af Schellings kritik af det, han ser som traditionens drab på naturen, præsenteres først Kierkegaards naturbegreb fra sidste halvdel af 1840erne, hvor naturen gøres til et sekulært forbillede for menneskelig handling. Derpå fremstilles H. C. Ørsteds natursyn fra Aanden i Naturen (1850), hvilket munder ud i en visdomslære, der ligefrem kan mane til agtelse for naturen på grundlag af en kosmologisk kærlighed og fornuft. Fælles for Jonas, Schelling, Kierkegaard og Ørsted er deres insisteren på nødvendigheden af kosmologi eller metafysik for en moderne etik. Foredraget sigter således mod at give et forståelsesgrundlag for Jonas’ erfaring af et menneskeligt ansvar overfor naturen og de økosystemer, der stadig, men i forandret form udgør vores omgivelser.

                                                                                       Entré kr. 50,-

 

 

The event is finished.

Date

aug 20 2021
Expired!

Time

1:30 pm - 3:30 pm

Local Time

  • Timezone: America/New_York
  • Date: aug 20 2021
  • Time: 7:30 am - 9:30 am

Cost

DKK50.00
DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol