“Mulighedernes Vindue”

Fredag d. 08. april 2022 kl. 13.30

 ”Mulighedernes Vindue”
Hverdagskreativitet som grundvilkår
og ressource i livet med demens

Oplæg af lektor, Ph.d. Rasmus Dyring
Institut for Kultur og Samfund, Filosofi
Aarhus Universitet

Dokk1, M2
Oplægget introducerer til forsknings- og praksisudviklingsprojektet ”mulighedernes vinduer” samt de filosofiske tanker bag projektet. Uanset om demens bliver fremstillet som en samfundsøkonomisk udfordring eller oplevet som et fortvivlende livsvilkår, bliver demens forstået ud fra et forfaldsnarrativ om tabet af kognitive evner og værdighed. Dette projekt udfordrer tabsnarrativet ved at udforske og fremme hverdagslivets kreative potentialer, som de udfolder sig mellem mennesker med demens, pårørende, personale og andre i den institutionelle og familiebaserede demensomsorg. Den gennemgående hypotese i projektet er, at det vil have en positiv virkning på alle involverede at fremme en hverdagskultur i demensomsorgen, der griber de muligheder, der spontant opstår.
Projektets formål er at udvikle handlingsanvisende koncepter til brug i den institutionelle og familiebaserede demensomsorg, der kan fremme inklusionen af mennesker med demens som aktive medskabere af deres livsverdner. Projektet vil udvikle og implementere ”Mulighedsvinduet” som et refleksionsværktøj i den personcentrerede omsorg.
Projektets teoretiske og praktiske arbejde bliver udført i tæt samarbejde mellem projektets partnere: Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet; Demensområdet, Horsens Kommune og VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Projektet er støttet af VELUX FONDEN
DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol