Naturfilosofi

Naturlig filosofi eller naturfilosofi (fra Latin philosophia naturalis) var den filosofiske undersøgelse af naturen og det fysiske univers, der var dominerende inden udviklingen af ​​moderne videnskab. Det betragtes som forløber for naturvidenskab.
Fra den antikke verden, begyndende med Aristoteles, til det 19. århundrede, var naturfilosofi det fælles udtryk for praksis med at studere naturen. Det var i det 19. århundrede, at begrebet “videnskab” modtog sin moderne form med nye titler, der kom frem som “biologi” og “biolog”, “fysik” og “fysiker” blandt andre tekniske områder og titler; institutioner og lokalsamfund blev grundlagt, og der skete enestående applikationer til og interaktion med andre aspekter af samfundet og kulturen. [1] Isaac Newtons bog Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), hvis titel oversættes til “Matematiske principper for naturfilosofi”, afspejler den daværende nuværende brug af ordene “naturfilosofi”, beslægtet med “systematisk undersøgelse af naturen”. Selv i det 19. århundrede blev en afhandling af Lord Kelvin og Peter Guthrie Tait, som var med til at definere meget af moderne fysik, titlen Treatise on Natural Philosophy (1867).
I den tyske tradition fortsatte Naturphilosofie (naturfilosofi) ind i det 18. og 19. århundrede som et forsøg på at opnå en spekulativ enhed af natur og ånd. Nogle af de største navne i den tyske filosofi er forbundet med denne bevægelse, herunder Goethe, Hegel og Schelling. Naturfilosofi var forbundet med romantik og et syn, der betragtede den naturlige verden som en slags gigantisk organisme, i modsætning til den filosofiske tilgang fra figurer som John Locke og Isaac Newton, der talte for et mere mekanisk syn på verden, der anså det for at være som en maskine.
https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_philosophy